OsVa:n pesäpallohistoria (pdf, 36kt)
Oulunsalon pesäpallotoiminta aaltoliikettä
Miesten nousua seurasi nopea pudotus
Naiset tasaisimmalla radalla
Junioritoiminnan helminä leirit
Kenttäkysymykset aina huolena
Oulunsalon Vasama on perustettu vuonna 1910 ja se on alkujaan ollut osa Oulunsalon Nuorisoseuraa. Pesäpallo tuli lajina mukaan toimintaan 1920-luvun lopulla. Menestys oli alkuun vaihtelevaa. Huippuna oli vuoden 1930 Limingan aluepiirin mestaruus.
1960-luvulla Oulunsalon Vasama irtaantui Nuorisoseurasta omaksi urheiluseuraksi. Pesäpallo oli lajina edelleen mukana vaihtelevalla menestyksellä.
Pesäpallon uusi tuleminen koettiin vasta 1980-luvulla. 1982 aloitettu kerhotoiminta laajeni 1983 15-vuotiaiden poikien aloittaessa määrätietoisen ja aktiivisen harjoittelun. 1980- ja 1990-luvuilla pesäpallotoiminta vilkastui ja menestystä alkoi syntyä.
Miesten nousua seurasi nopea pudotus
Miesten pesäpallojoukkueen menestysaika sijoittui 1990-luvulle. Vuosikymmenen alussa miehet heiluivat maakunta- ja suomensarjojen välillä. 1994 miehet karsivat ensimmäistä kertaa Ykköspesikseen. Silloin paikallisvastustaja Kempeleen Kiri oli vahvempi. Uudelleen nousua yritettiin vuonna 1996 ja tällä kertaa tuloksekkaasti. Vetelin Urheilijat taipui nousukarsinnassa.
Ykköspesisvisiitti jäi lyhyeksi vaikka vuoden 1997 sijoitus sarjassa oli kuudes. Toiselle kaudelle joukkue ei enää lähtenyt talousvaikeuksiin vedoten. Ykkössarjapaikan luovuttamisen jälkeen miehet ovat pelanneet vaihtelevalla menestyksellä maakuntasarjassa.
Naiset tasaisimmalla radalla
Naisten joukkue tuli hiljaa miesten varjosta 90-luvun puolivälissä. 1995 naiset nousivat maakuntasarjasta suomensarjaan. Visiitti meinasi olla lyhyt, mutta putoaminen vältettiin lohkojen uudelleenjärjestelyllä. Kausilla 1997-2000 OsVan naiset taistelivat sarjanoususta, mutta vasta kaudella 2001 noususta tuli totta. Ratkaisevassa nousukarsintaottelussa kotikentällään OsVa pöllytti Haminan Palloilijoita peräti jaksoluvuin 32-9, 16-3.
Naisten joukkueen taival Ykköspesiksessä on ollut nopeasti noususuuntainen. Debyyttikaudellaan joukkue sijoittui seitsemänneksi. Toisella kaudellaan (2003) OsVa nappasi runkosarjan voiton ja lipun Superpesiksen karsintasarjaan. Karsintasarjassa ei kuitenkaan menestystä tullut.
Naisten joukkueen kehitys on ollut tasaisinta. Suunta on ollut koko ajan ylöspäin. Nähtäväksi jää pelataanko Oulunsalossa lähivuosina jopa pääsarjatason naispesäpalloa.
Junioritoiminnan helminä leirit
Junioritoimintaa on OsVassa historian aaltoliikkeen tavoin ollut vaihtelevasti. Huippuvuodet sijoittuvat 1990-luvun alkuun, jolloin juniorijoukkueita oli noin kymmenen. Ensimmäinen oma pesäpalloleiri järjestettiin Oulunsalossa vuonna 1983. Seuraavan kerran Oulunsalossa leireiltiin vuonna 1997 (tenavaleiri). Tänä vuonna (2004) on luvassa G- ja F-junioreiden leiri.
Kenttäkysymykset aina huolena
Pesäpalloharrastus alkoi 1920-luvulla Kylänpuolella olevalla Kaakisen kentällä. Sittemmin Kirkonkylän koulun vieressä olevalle kentälle keskittynyt toiminta on kärsinyt etenkin 80-luvun huippuvuosina kunnan kenttäpulasta. Kirkonkylän kenttä on ainoa aikuisten pesäpallokentän mitat kattava kenttä. Viime vuosina vääntöä on kenttämäärän lisäksi käyty kenttäpinnoitteen nykyaikaistamisesta hiekkatekonurmipintaiseksi.
Kirkonkylän kentän huolto- ja kuuluttamorakennus, Kotipesä, on rakennettu vuonna 1990 täysin talkootyönä. Poikkeavaksi rakennuksen tekee myös se, että sen rakennuttivat pesäpalloilijat itse. Yleensähän kenttien oheisrakennukset kuuluvat kunnan rakentamishankkeisiin. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Maija Eronen. Pesäpallon tuki ry. möi Kotipesä-rakennuksen Oulunsalon kunnalle vuoden 2003 loppupuolella.
Tanja Gallén, 2004 (lähde: Maija Pelkonen: Juhlakirja 2000, Oulunsalon Vasama ry., 2000)